Avukatlar, ücretler için Başbakan Erdoğan'la görüşecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Ağustos 2006 16:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Barolar Birliği, müdafi/vekil görevlendirilmesinde karşılaşılan sorunların çözümü amacıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecek.

Türkiye Barolar Birliği'nden alınan bilgiye göre, Başbakan Erdoğan'dan konuyla ilgili istenen randevu talebine olumlu yanıt geldi. Buna göre, Başbakan Erdoğan, Barolar Birliği Yönetim Kurulu ile 10 Ağustos'ta İstanbul'da görüşecek.

Ceza Muhakemesi Kanununun 150. maddesine göre, şüpheli ya da sanığın avukat seçebilecek durumda olmaması halinde avukat görevlendirilmesi gerekiyor.

Avukat, Türkiye Barolar Birliğinin belirlediği ücret tarifesine göre hizmetinin karşılığını Adalet Bakanlığının ayırdığı ödenekten alıyor.

Ancak, uygulamanın başladığı 1 Haziran 2005 tarihinden itibaren zorunlu avukat görevlendirmelerindeki artış nedeniyle ödenek sıkıntısı yaşanıyor.

Türkiye Barolar Birliği ve barolar ise avukatların cezai yaptırımla karşı karşıya olmalarının yanında, ücret alınmadan yapılan zorunlu avukatlık hizmetini "angarya" olarak niteliyor ve bunun Anayasaya aykırı olduğu görüşünü ileri sürüyor.

Bu arada, uygulama başladığından bu yana avukatların alacaklarının 67 milyon YTL'yi aştığı belirtiliyor.

Ankara Barosu, ödenek yokluğu nedeniyle avukat görevlendirmelerini durdurmuş, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da Baro Yönetim Kurulu hakkında "görevi kötüye kullanma" suçundan soruşturma başlatmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber